domingo, 14 de noviembre de 2010

Llibres relacionats amb Plató

En aquest escrit vull comentar dos llibres que he llegit recentment en els que apareixen algunes característiques del pensament de Plató i d’alguns filòsofs presocràtics.
El primer llibre es titula " El teorema del lloro ", de Denis Guedj. En el llibre mencionen a tots ( o quasi tots ) els filòsofs i matemàtics de la història, des de Tales de Milet fins a alguns més recents com Einstein.
La història és simple però entretinguda, el llibre en conjunt és molt didàctic.
Història: Un bon dia Monsieur Pierre Ruche, un llibreter de París, rep una carta d’un amic matemàtic del Brasil que no ha vist des de la segona guerra mundial. Quasi simultàniament s’assabenta que el seu amic ha mort cremat en circumstàncies misterioses. Rellegint la carta que li ha enviat, plena de referències
matemàtiques, Ruche creu detectar-hi un missatge xifrat que li revela l’enigma del seu antic company.
 
L’altre llibre del que us volia parlar forma part d’una col•lecció anomenada " La llave del tiempo" , separada en vuit parts. És del gènere de ciència ficció, o fins i tot podríem situar-lo al gènere fantàstic. Es situa al futur, al 2121, i els protagonistes son dos nois ( Martín y Jacob )
 i tres noies ( Casandra, Selene i Alejandra ). En aquesta època el mon està dominat per diferents corporacions empresarials, i una d’elles troba que aquests nois tenen un sistema immunològic que els fa invulnerables a qualsevol malaltia. Els ofereix ser estudiats per ajudar a la producció de vacunes a canvi d’un futur prometedor, però darrera de tot això s’hi amaguen altres propòsits.
Els protagonistes s’embarquen en una perillosa aventura per desenmascarar –los, i això els conduirà a conèixer el seu propi origen.
El llibre en sí no sembla que parli gaire de Plató, direu, i més si està ambientat al futur. I tindreu raó. Però tot i això apareixen alguns detalls que indubtablement estan relacionats amb ell, com la "religió" que segueix la gran part de la gent de la època anomenada "areteísme", que a més a més es basa en l’areté de Plató, i la llegenda de l’auriga del vent, que a part de tenir un nom molt semblant a la llegenda que va escriure Plató hi apareixen molts elements en comú.

Marc Clupés

No hay comentarios:

Publicar un comentario