miércoles, 4 de mayo de 2011

KARL MARX (1818-1883)

“Una aranya fa operacions semblants a les del teixidor, i una abella amb la construcció de les bresques fa avergonyir més d’un arquitecte humà. Però allò que des del primer moment fa que l’arquitecte més dolent superi la millor abella és que aquell, abans de construir la bresca amb cera, l’ha construïda al seu cap. Al final del procés de treball, el resultat que en surt ja era present des del principi al cervell de l’obrer, és a dir, idealment. No és que provoqui només un canvi de forma de la natura; alhora realitza en la natura el seu fi, que ell coneix bé, que determina com a llei la seva manera de fer i al qual ha de subordinar la seva voluntat.”
Es podria parlar de treball si no es realitzés efectivament el fi ideal?
Jaime Pérez

domingo, 1 de mayo de 2011

El rellotge de Kant

Llegint el llibre "Nuevos pasatiempos matemàticos", de Martin Gardner    ( que per cert ha publicat molts llibres interessants relacionats amb la ciència, filosofia i lògica, per a qui li interessi ) he trobat una anècdota relacionada amb Kant, anomenada "el rellotge de Kant".

Es diu de Immanuel Kant que era de costums tan regulars que els habitants de Königsberg aprofitaven el seu pas per diferents llocs per posar a l'hora els seus rellotges.

Una tarda, Kant va veure que el seu rellotge de paret s'havia aturat, i el filòsof no podia posar-lo a l'hora perquè el seu rellotge de butxaca estava en reparació i no sabia la hora exacte. Poc després va anar a casa d'un amic comerciant que vivia a un parell de quilòmetres de casa seva. Al entrar va mirar la hora que marcava el seu rellotge de paret.

Al cap d'unes hores, Kant marxa i torna a casa pel mateix camí que havia vingut. Passejava, com sempre, amb el seu pas regular i constant que no havia canviat en vint anys. No tenia ni idea de quant havia tardat en fer el camí  de tornada, ja que el comerciant s'havia mudat recentment i no tenia el trajecte cronometrat. Tot i així, just arribar a casa, va posar el rellotge a l'hora. Com s'ho va fer? ( la resposta es troba en els comentaris )

Marc Clupés